Itt jársz éppen
Kezdőlap > Blogelemzés > Blog elemzés – Konyhalál gasztroblog

Blog elemzés – Konyhalál gasztroblog

Újabb felkérést kaptunk blogelemzésre, ezúttal a Konyhalál gasztrobloggerétől. Hatalmas megtiszteltetés, hogy egy sikeres blogger mint Ő is kíváncsi a véleményünkre. Csupán azon aggódtunk, hogy tudunk-e majd eléggé koncentrálni a feladatra ennyi ínycsiklandó recepttel körülvéve!

Linda tapasztalt blogger, 2011 óta írja nagyon sikeres blogját, melynek nézettsége mára 2 300 000-es magasságokban jár. Mindez nem is csoda, hisz oldala tele van jobbnál jobb receptekkel, érdekességekkel és ötletekkel. Facebook oldalát 14 886-an követik, köszönhető mindez nemcsak a remek posztoknak, hanem Linda személyiségének is. Hisz barátságos, humoros, odafigyel az oldal látogatóira és arra, hogy ők miből szeretnének többet látni.

Ezek után nem meglepő, hogy főként pozitívumokat tudtunk kiemelni. Ráadásul a cafeblogon sok minden előre optimalizálva van, ezzel megkönnyítve a blogger és az elemző dolgát is.

Azért igyekeztünk nagyon alapos munkát végezni. Tehát összeszedtük azokat a pontokat, melyek legjobban tetszenek a blogban és Facebook oldaladban, valamint párat, amin változatnánk. Nem vitatható, hogy a Konyhalál blog nagyon jól működik (mi is rendszeres olvasók vagyunk ), de reméljük azért adunk pár ötletet a jövőre nézve.

fejléc

Blog

 

Ha lenne menü, akkor könnyebb lenne navigálni az oldalt. Így az oldalsávra vagyunk utalva.

Nincs a „blog egysoros leírása”, ami nem baj, de mi előnnyé tennénk, hogy már 2011 óta fut a blog. A cím alá odatennénk, hogy „2011 óta”, vagy „Már 2011 óta”, mint a nagyobb márkák. Miért ne, hisz, blogolásnál ez már elég hosszú idő, és megvan az olvasótábor arra, hogy ezt jogossá tegye.

A Fejléc képet jó lenne frissíteni. Valahogy nem áll össze az összkép a nagyszerű profilképpel. Az lendületes, fiatalos, konyhában ábrázolja a bloggert, egy szimpatikus, profizmust sugárzó személyt látunk rajta.

 

profilkép

 

 

Csak 4 cikk jelenik meg a főoldalon. Esetleg be lehetne alítani a tovább gombos lehetőséget, hogy több recept legyen szem előtt, de ez attól függ milyen elképzelés van a mostani beállítás mögött.

Nézettség az oldalsávban hitelt ad, és szakértő jelleget sugall. Nagyon jó.

 

nézettség

 

 Jó ötlet a legnézettebb bejegyzést megjelentetni az oldalsávban. Hihetetlen mennyien megosztották! (10 089 megosztás, 56 000 tetszik. Na így kell nyerő bejegyzést szerkeszteni!)

 

legolvasottabb

 

Archívum lehetne lenyíló menüben, mert már elég hosszú.

Közöskedd is nagyon jó. Szuper, hogy Linda szeret együttműködni másokkal. Barátságos, megközelíthető személyiséget sugall.

 

kozoskedd

 

Facebook ablak kicsit lent van az oldalsávban, de ez a Konyhalál esetében nem baj. Ennyi követővel, nem fontos, hogy kiszúrja az emberek szemét, a személyiségedet átadó profilkép fontosabb.

Legyen egy címkefelhő, jobbat mutat, modernebb, mint a hatalmas címketömb.

A kategóriákat át lehetne dolgozni menüpontokba. Ez egy nagyobb munka lenne, de frissítené a blogot. (Tehát létrehozni átfogó kategóriákat menünek.)

A Legjobb receptek oldal kitűzője elveszik. Ha fontos a bloggernek, hogy látszódjon, akkor külön ablakban jobban kiemelkedne. (Vagy csak egy címet kéne neki adni.)

 

legjobb receptek

 

Linkek színe lehetne egy kicsit sötétebb. Nehéz olvasni, különösen a legutóbbi bejegyzések oldalt. Kicsit halvány.

A legutóbbi bejegyzések ablak kicsit hosszú. Egybefüggő szövegnek tűnik. 15 bejegyzés helyett lehetne 5-10. Úgyis ott vannak a javaslatok a receptek végén is.

 

legutóbbi bejegyzések

 

A betűk színe piros, de ez nem zavaró, mert fehér alapon sötét szín. Könnyen olvasható.

Közösségi médiából csak Facebook van, viszont ez nem feltétlenül rossz. Reálisan nézve a dolgot azt kell használni, amire van idő és amit az olvasók a legtöbbet használnak. Ebben az esetedben a Facebook megfelel a célnak. Nincs szükség másra.

Idővel azonban érdemes lenne egy Pinterest vagy Instagram profilt is létrehozni. Vizualitásukból adódóan ezek remekül működnek gasztroblogoknál.

Jó, hogy vannak gasztronómiához kapcsolódó, de nem szigorúan receptes bejegyzések is. Tágítják az olvasótábort.

Más betűtípusa van a képeken a logónak, a blog címének, és a bejegyzések címének. Jobb lenne max. két betűtípusra beállni minden felületen, hogy ha az olvasó meglát bármit is, rögtön tudja, hogy erről a blogodról van szó.

 

betűzipusok

 

 

Facebook

 

A Jó reggelt képek frappánsak. Van témájuk. Az olvasók biztos várják, milyen érdekességet látnak aznap.

 

jó reggelt

 

Jó az olvasókkal folytatott kommunikáció is. Rendszeresen reagálnak arra, ami felkerül az oldalra. Nagyszerű, hogy Linda mindenkinek válaszol. Látszik, hogy törődik olvasóival.

Vannak humoros posztok is itt-ott. Jók a visszajelzések ezzel kapcsolatban.

Tehát összefoglalva jó hogy vannak receptek, személyes jellegű posztok, és humoros dolgok is.

– Megoszlanak a vélemények arról mennyit érdemes a Facebook-on posztolni, bár mi azt valljuk, hogy heti 5-10 poszt elég, amit Linda alkalmaz, az nyilván működik, tehát csak így tovább a posztolással.

 

about facebook

 

 

Facebook javaslatok

 

– A receptek album 10 hónapja volt utoljára frissítve a Facebook szerint. Ha most már nincs erre szükség, mert az olvasók egyenesen a blogon keresik az írásokat, akkor a leírásban meg lehetne jegyezni, hogy „A legújabb receptekért kattints a cafeblog link-re!”

– Törölni kéne a Top Fans applikációt, mivel nem működik. Helyette legyen itt az Instagram és Pinterest – ha a jövőben lesz.

– A fejléc kép humoros, illik a névhez, de talán egy kissé világosabb beállítással jobbat mutatna.

 

facebook fejléc

 

– A profilkép egy halálfejes süti – érthető miért van ez, de nekünk jobban tetszene, ha a blogon használt profilkép kerülne ki, mert az nagyon profi.

– Jó lenne egy logón elgondolkodni, mert ekkora nézettséggel és ennyi Facebook követővel érdemes a blogot, mint márkát kezelni. (Ha lesz logó – az lehetne a fejléckép is a blogon, ill. a Facebook oldal fejlécképe. – Vagy maradhatna a Facebook-on a mostani fejléc kép, és a logó lehetne a profilkép. Több lehetőség is adott.)

 


Linda nagyszerű hozzáállása biztosítja a blog hosszú távú sikerét. Olvasói lojálisak hozzá, mert ő odafigyel rájuk. Jó érzékkel keveri a hagyományosabb receptes írásokat a humorosabb, lazább bejegyzésekkel, érdekességekkel. Emberközpontúsága abban is megnyilvánul, hogy nyitott a másokkal való együttműködésre. Hisz ebből is rengeteget lehet tanulni, fejlődni, nem utolsó sorban kapcsolatokat építeni. Talán ez lehet a blog legnagyobb erőssége, és sikerének titka. (Na meg persze azok az isteni receptek!)

 


 

Írta: Andi

 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a Blogokról.Neked. Facebook oldalt. Hasznos információk, motiváció és támogatás vár.

Valamint lépj be Facebook csoportunkba is, ahol a bloggerek beszélgetnek, ötletelnek, segítenek egymásnak, tanulnak, fejlődnek, és együtt fejlesztik a blogokat! 

Kattints, és csatlakozz a Facebook

 

 

Képek forrása Konyhalál blog és Konyhalál Facebook oldal.

Andi
Anyuka, blogger, menedzser és motivátor. Amikor 2015. júniusában Gabi felvázolta nekem a Blogokról. Neked. ötletét, egyből úgy gondoltam, hogy a projekt sikeres lesz. Kezdő bloggerként magam is rengeteg kérdéssel szembesültem, és éreztem, jó lenne, ha valaki a “szárnyai alá venne” és irányt mutatna. A Blogokról. Neked. pontosan ezt kínálja.

4 thoughts on “Blog elemzés – Konyhalál gasztroblog

 1. Ez nagyon aranyos és érdekes írás volt. Kérhetek én is véleményt a blogomról? 🙂

 2. Kedves Andi és Blogokról. Neked.
  Először is nagyon szépen köszönöm az alapos és profi elemzést! Szerintem nagyon sokat lehet belőle tanulni kezdő és “haladó” bloggereknek is. Sok hasznos dolgot találtam benne, olyanokat, amiket már terveztem javítani és olyanokat is, amit ugyan nem, de mindenképpen elgondolkodom rajtuk.
  Az alábbiakban reagálnék az elemzésre.
  A menürendszernek sokáig ellenálltam, nem éreztem értelmét, de pár hete már foglalkozom a gondolattal, hogy neki kell állnom megcsinálni, mert valóban segít a keresésben, főleg, hogy az én címkéim igencsak sok tagból állnak, kevésbé átlátható így. Azt hiszem, ez egy jó nagy feladat lesz 🙂
  A honlap egysoros leírása megvan (ez ha jól tudom, segít a google-találati listánál is), viszont direkt nem látszik felül, mert a profilfotó alatti kis leírás tulajdonképpen tartalmazza ezt.
  Eddig nem gondoltam arra, hogy ki lehetne emelni, hogy 2011 óta írom a blogot és hogy ez érdem, de mivel rendszeresen frissül, igazatok van 🙂
  A fejléc kép cseréjébe is már belefogtam, de aztán még nem sikerült olyat szerkesztenem, ami tetszett volna, úgyhogy megmaradt a régi. De én is érzem, hogy nem passzol a többi részhez.
  A profilképemnél azzal voltam dilemmában, hogy nem nézek a kamerába, de végül is ez a képet találtam én is a legjobbnak.
  Egy oldalon 5 bejegyzés található, ezt nem szeretném növelni, mert talán nem olyan kényelmes a végtelenségig legörgetni, nem látszik az oldalsáv sem akkor már, tehát ezt így jónak gondolom.
  A Cafeblog egyik hiányossága, hogy nem lehet egyelőre a legnézettebb bejegyzéseket kipakolni az oldalsávba – pedig a blogspoton sok kattintás jött onnan -, ezért emeltem ki kényszermegoldásként egyet állandóra, de persze jobb lenne, ha ez dinamikusan változna a valódi nézettség alapján (bár kétlem, hogy ezt a bejegyzésemet nézettség tekintetében felül tudom múlni 🙂 Ezért is csináltam hosszabbra az utolsó bejegyzések részt (15 tételesre), talán egy kicsit helyettesíti a legjobb bejegyzéseket, úgy látom, szívesen böngésznek benne az olvasók.
  A Facebook ablak a 2. helyre került (plusz még előtte van a google hirdetés is), első helyre szerintem mindenképp a bemutatkozást érdemes tenni, hogy tudják az olvasók, miféle blog ez, kinek a bejegyzéseit olvassák.
  A címkefelhő nekem is jobban tetszik, ebben a sablonban sajnos nem volt lehetőség így beállítani (vagy nem találtam meg?).
  Közösségi médiából a pinterest gomb kint van az oldalsáv alja felé, ez még elég kezdetleges nálam, ezért nem is akarom, hogy egyelőre feljebb szerepeljen. Instagramot is használok, de ott csak a blogon is szereplő jobb fotókat osztottam meg eddig, és eddig nem is láttam onnan sok átkattintást. Ettől függetlenül tulajdonképpen kitenném az oldalsávba, de erre vonatkozó widgetet nem találtam a Cafeblog tárházában.
  A Facebookon nálam bevalt a napi 3-5 bejegyzés, talán ételeket – mivel naponta többször eszünk – többször is érdemes “mutogatni” :), mint pl komolyabb hangvételű cikkeket.
  A top fans alkalmazást azt hittem, csak én, mint admin látom 🙂 de tényleg felesleges …
  A Receptek mappát úgy terveztem, hogy folyamatosan frissítem, de ezek szerint nagyon elmaradtam vele, ezzel is lesz dolgom …
  Na igen, nem ártana valami jó kis logó. Sajnos semmiféle grafikusi képzettségem nincs, így nálam ez nehéz téma. Nézegettem logókészítő oldalakat is, esetleg ilyesmi témában szívesen olvasnék majd tőletek bejegyzést.
  Nagyon szépen köszönöm mégegyszer az elemzéssel járó munkátokat, a bloghoz pedig gratulálok, nagyon hasznos információt találhat itt minden blogger.
  Köszönöm:
  Morvai Linda/Konyhalál

 3. Köszönjük a kedves szavakat, örülünk, hogy tetszett! Szívesen vállaljuk a blog elemzést, írj a Facebook oldalunkon privátban, és megbeszéljük a részleteket. 😀

 4. Kedves Linda!
  Köszönjük szépen a részletes választ. Nagyon jól esik, hogy ennyire elmerültél a neked küldött pontokban, és hogy szántál időt egy hosszabb válaszra. Biztosak vagyunk benne, hogy ezt az olvasók is örömmel fogadták, hisz mindig érdekes és tanulságos jobban megismerni egy blogot az író szemszögéből! Köszönjük a betekintést, nagyon hasznos és tanulságos volt olvasni. Hálásak vagyunk, hogy megszólítottál minket, és további sok sikert a bloghoz! Izgatottan várjuk a betervezett változásokat, és a mindig nagyszerű recepteket!
  Üdvözlettel
  Andi és a Blogokról. Neked csapata

Leave a Reply

Top